THEATER 14+
De opdracht is eenvoudig. Rondom u bevinden zich acht ramen. Achter deze ramen bevinden zich acht kamers. In elke kamer zit een persoon. Zeven van hen zal u eigenhandig doden aan het einde van deze uitdaging.
In deze jongerenproductie mixt acteur, (audio)maker en schrijver Rashif El Kaoui filosofie met pulp en sciencefiction. Hoe ga je om met de blik van de ander? En wat doe je als die blik dodelijk is? The Hunger Games meets Das Experiment.
Rashif El Kaoui speelde als jongere in de fABULEUS-producties Wolfsroedel (2006) en Jeanne (2007). De afgelopen jaren speelde hij o.a. in Malcolm X, Drarrie in de nacht, Who’s afraid of Virginia Woolf? van KVS en in de theaterbewerking van Een Jihad van Liefde bij Rataplan. Voor Het Zuidelijk Toneel maakte hij recent nog De Bastaard. Voor De Kwetsbaren werkt hij samen met Sofie Joan Wouters, die o.a. ook in Wolfsroedel van fABULEUS speelde. Ze heeft intussen haar eigen gezelschap hirngespinst. Als actrice en maker werkte ze mee aan projecten met o.m. hetpaleis, BRONKS en Laika. Daarnaast is ze ook te zien in films en televisiereeksen, waaronder het nieuwe seizoen van Dertigers.
Trigger warning: de voorstelling bevat thema's als discriminatie en geweld.
Concept, tekst & regie Rashif El Kaoui Co-regie & spelbegeleiding Sofie Joan Wouters Dramaturgie Peter Anthonissen Spel Malak Atif, Rein De Koninck/Pepijn Huysman, Arachine Horn Gehrke, Theodora Mangoutas, Amani Mbayo, Ayman Sitiane, Helena Tengan, Jayne Van Ginckel & Sofie Joan Wouters/Lauranne Paulissen Scenografie Wannes Deneer Kostuums Joëlle Meerbergen 3D-animatie Anton Cla Coproductie Perpodium Met de steun van Vormingscentrum Destelheide, Literatuur Vlaanderen, de stad Leuven, de Vlaamse Gemeenschap en de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid
Nieuwsgierig? Luister alvast naar de inleidende podcast door De Zendelingen! In deze aflevering van De Proloog vertellen hosts Marie Neefs en Hannah Lyssens alles wat je moet weten voor je naar de voorstelling komt kijken.
"Ik wilde het vooral hebben over de systemen waarbinnen wij kijken naar jongeren en naar elkaar." (regisseur & schrijver Rashif El Kaoui)
"Ik denk dat mensen naar de voorstelling moeten komen omdat het een complete mind-fuck is." (speler Arachine Horn Gehrke)
Ben je gaan kijken naar De Kwetsbaren en wil je je mening kwijt? Of heb je meegewerkt aan de productie en wil je vertellen over je ervaringen? Laat hier je reactie achter!
Radio 1 kwam langs voor Culture Club!
"El Kaoui regisseert zoals hij schrijft: met minzame zorgvuldigheid. Hij pakt dé olifant in onze maatschappelijke kamer – (on)verdoken racisme en vooroordelen tegenover niet-witte burgers en burgers die geen Nederlands spreken – op een erg duidelijke maar originele manier aan. Al stoeiend met horror- en sciencefictionelementen, drijft hij de vooroordelen waar we mee worstelen op de spits."
— Els Van Steenberghe voor Knack Focus
"El Kaoui en Wouters laten ons kritisch naar de spelregels van onze samenleving kijken, en naar onze eigen rol. Straf hoe El Kaoui opnieuw een stuk maakt over het belang van écht luisteren en kijken (...). De superdiverse cast brengt de snedige tekst vol spelplezier en houdt het publiek een spiegel voor. De keuze voor een wrede spelformat is interessant, omdat die uitnodigt tot systemisch denken."
— Nathalie Gielen voor Etcetera
"Keelgrijpend en hilarisch. Het is confronterend om ons als mens zo blootgesteld te voelen, maar dat is net het doel. De jonge acteurs leggen de maatschappij open op de operatietafel. Er is veel beschadigd maar we kunnen nog veel redden, wij allemaal."
— Jasmien Van de Beeck voor Club Kultuur (spoiler alert!)
"Ik wilde de onderwerpen begrijpelijk maken voor een jong publiek. Ik wilde tonen hoe een volwassen systeem naar jongeren kijkt."
— Wablieft, het centrum voor duidelijke taal, sprak met regisseur Rashif El Kaoui en speler Theodora Mangoutas over de voorstelling.